Onderhoudstips zandstenen oppervlakken

LET OP. Voordat u de bescherming van stap 2 gaat toepassen. In specie gezette oppervlakken ca. 6 tot 8 weken laten drogen. In lijm gezette vloeren ca. 3 tot 4 weken laten drogen. Deze droogtijden zijn richttijden, door weersomstandigheden en/of seizoen invloeden kunnen de droogtijden sterk variëren. In deze periode reinigt u de vloer met lauw schoon water. Om tussentijdse vlekken te verwijderen gebruikt u HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij of HMK R152 Olie- en wasverwijderaar – pasta. Indien er vloerverwarming toegepast is, moet deze bij de reiniging van stap 1 en de behandeling van stap 2 absoluut uitgeschakeld zijn, de vloer moet zgn. natuursteen koud, droog, vrij van vlekken en poreus zijn! De verbruik opgaven zijn gemiddelden die per project kunnen variëren. Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren! Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats product uitproberen.

Voor het voegen HMK S245 Voorimpregneer of HMK S240 Voegvoorimpregnering of HMK P323 Slijtvaste zijdeglans voor stenen vloeren als voegenhulp toepassen

STAP 1 REINIGING

Circa 10 tot 15 dagen na het leggen van het oppervlak kunt u de cementsluier en het bouwvuil verwijderen. Zorg dat voor het reinigen het oppervlak en de voegen zijn natgemaakt.

Verwijderen van het bouwvuil en de cementsluier met HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij. Cementsluier verwijderen met HMK R169 Steenreiniger – speciaal. Verbruik ca. 10-80 vierkante meter per liter.

Na iedere reiniging moet het oppervlak voor verdere behandeling goed drogen ca. 24-48 uur. (max 2-4 % restvochtigheid).

Benodigdheden: Emmer met zachte luiwagen of een eenschijfsmachine met zachte schrobpad mopemmer met schone mop of voldoende dweilen.

STAP 2 BESCHERMING

Voor binnen en buiten kunt u HMK S234 Vlekstop – Top-Effect op oplosmiddelbasis of HMK S232 Vlekstop – zonder oplosmiddelen, zonder kleurverdieping op waterbasis toepassen.

Voor kleurverdiepende werking is HMK S242 Kleurverdiepende bescherming, HMK S244 Vlekbescherming – kleurverdiepend, de conservering HMK S235* Kleurverdieper – mat of HMK S237* Steenverzegeling – zijdeglans een goede keuze.

* alleen voor ruwe oppervlakken en niet voor buiten.

Na het uitdrogen van de impregnerende vloeistoffen en de conservering hebben deze geen gevaarlijke- of gezondheidsschadelijke eigenschappen.

Benodigdheden:

Roller of luiwagen met een niet pluizende doek, emmer of werkbakje.

STAP 3 ONDERHOUD

Dit is onder te verdelen in droog en nat reinigen. Droog reinigen bestaat uit het verwijderen van bijv. los vuil, zand en stof door middel van vegen, wissen en of stofzuigen. Om vuil van buiten zo veel mogelijk tegen te gaan is een goede deurmat voor de consument en voor publiek toegankelijke ruimtes een schoonloop zone van minimaal 2 meter, voor men de vloeren betreedt, aan te bevelen. Algemeen gesproken is het nat schoonhouden van tegelvloeren oplossen van vuil en afvoeren met water.

Regelmatig nat onderhoud bestaat uit twee onderdelen: dagelijks en periodiek reinigen. Deze periodieke reiniging is wat tijdslimiet aangaat afhankelijk van het gebruik van het oppervlak.

1) Dagelijks/wekelijks onderhoud bestaat uit het verwerken van HMK P324 Edelzeep – vloerzeep.

Sterk belopen delen regelmatig HMK P323 in het dweilwater. mengen bijvoorbeeld vijfmaal met HMK P324 Edelzeep – vloerzeep en dan eenmaal met HMK P323 Slijtvaste zijdeglans voor stenen vloeren.

2) Periodiek reinigen staat voor het schrobben van de vloeren en naspoelen met water om egaal uitgedweild vuil te verwijderen en het oppervlak op te frissen. Dit gaat uitstekend met HMK R155 Grondreiniger – zuurvrij of HMK R157 Intensieve-Tegelreiniger. Om oude waslagen te verwijderen kan men HMK R514 Lösefix – wateroplosbaar toepassen.

Na de periodieke reinigingsbeurten is het aan te bevelen om te testen of de bescherming nog optimaal aanwezig is, door wat water op de droge ondergrond te sprenkelen en na ca. 5-10 minuten te kijken of het water niet in het oppervlak is gedrongen. Is het water er wel ingedrongen dan opnieuw bij STAP 2 BESCHERMING beginnen.

Etiketten vooraf goed lezen, werkruimtes goed ventileren! Bij twijfel altijd vooraf op een onopvallende plaats product uitproberen.

Benodigdheden:

Emmer met dweil of mopemmer met schone mop.